USK

About figure skating

Inköp av skridskor
Det är mycket viktigt att skridskorna är av stadig kvalitét så att vristen får ordentligt stöd och att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Skridskorna ska snöras, eller spännas, så att det ”känns bra” på foten, inte för löst och inte för hårt. Påfrestningen på vristen blir stor eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Extra sockor kan hjälpa och att knyta stadigt. ”Vanliga” konståkningsskridskor som kan köpas i sportaffärer, är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds.

  • Köp rätt storlek – att lära sig åka i för stora skridskor är svårare!
  • Be tränarna om råd
  • Skridskorna måste vara stadiga.

I konståkningsskolan krävs konståkningsskridskor med taggar. Första terminen är det inte nödvändigt med riktiga konståkningsskridskor från specialaffär. Dock rekommenderas sådana skridskor så tidigt som möjligt då de ger ett bättre stöd för foten och ökade möjligheter att tillgodogöra sig konståkningsträningen samt minskar skaderisken.

Konståkningsskridskor köps i specialaffärer för skridskoåkning eller genom deras webbutik.

Som tävlingsåkare krävs konståkningsskridskor som köps i specialaffärer för skridskoåkning eller genom deras webbbutik.

Köp begagnat genom till exempel Uppsala konståkning köp/sälj på Facebook

Få tips om hur man knyter skridskor

Skridskovård

  • Sköt om dina skridskor så håller de längre!
  • Gå aldrig utanför isen utan skydd på skridskorna! Skenorna blir slöa redan efter en ”promenad”.
  • Torka skenan ordentligt torr med en frottéhandduk efter varje träningspass.
  • Skenorna behöver torkas av efter varje träning för att inte rosta.
  • Sätt inte på skridskoskydden efter att skenorna torkats. Låt skridskorna och skydden torka ordentligt hemma först.
  • Förvara skridskorna utan skydd (eller med mjuka skydd). Skridskorna ska inte ligga kvar i väskan.
  • Spola av de hårda skydden under rinnande vatten ibland och borsta eventuellt med en borste för att få bort allt som samlas i skårorna.
  • Skridskor skall torka i rumstemperatur – aldrig över ett element
  • Kontrollera med jämna mellanrum att skenskruvarna är åtdragna
  • Slipa endast hos erkänd konståkningsslipare

Slipning av skridskor

  • Det är viktigt att skridskorna är välslipade för att underlätta åkningen.
  • Det är skillnad på att slipa skridskorna för att åka konståkning eller att spela ishockey.
  • Kontrollera skärpan genom att dra med tumnageln över skenan, en vass skena ”hyvlar” nageln.
  • Hur länge skenan håller sig beror bl.a. på åkarens vikt, hur ofta skridskorna används och framförallt skenans skötsel.
  • Fråga gärna din tränare om du är osäker på slipningen.

 

Hjälm
Hjälmen är lika viktig som skridskorna och den är obligatorisk! Det är lätt att ramla innan man lärt sig behärska underlaget ordentligt och då skyddas huvudet från skada.

En bra hjälm ska sitta stadigt. Det är viktigt att hjälmen inte inte är för stor, men testa så att det finns plats för en mössa under. Det går bra att använda en vanlig ishockeyhjälm. Märk hjälmen med barnets namn framtill för att underlätta för tränarna.

Huvudskydd
Huvudskydd är specialdesignade för att passa konståkning. Skydden tillverkas i ett stötdämpande material och påminner mer om ett pannband. De knäpps med kardborrknäppning bak som är enkel att justera. Huvudskydd säljs i specialaffärer för skridskoåkning eller genom deras webbutik, se exempel (1), (2), (3), (4).

Miniorer, åkare upp till 11 år, som har tagit märke 8 rekommenderas att använda huvudskydd.

Kläder
Det är bra med varma kläder som samtidigt är smidiga och ger full rörelsefrihet. Det går t.ex. att använda fodrade fritidsbyxor, träningsoverall, underställ, en smidig tröja eller tunn jacka.

För de yngre barnen fungerar även en vanlig overall. En tunn mössa under hjälmen och tunna vantar kan vara skönt. Undvik jeans eftersom de ofta sitter åt och är för kalla.

Se till att kläderna är rena – det får inte finnas grus och smuts på den eftersom det kan hamna på isen och göra att barnen ramlar och slår sig om de åker på gruset. Dessutom blir skridskorna förstörda.

Begagnat går att köpa genom till exempel Uppsala konståkning köp/sälj på Facebook.

Klubbkläder
Via följande länkar går det att beställa klubbkläder med USKs logotyp på. Det går även att få sitt namn broderat på plaggen.

→ Beställning på tsam.se
→ Beställning av USK tävlingsjackan på skateparadice.se

Vid frågor kontakta ansvarig för Klubbkläder (se mejladresser här).

Uppsala Skridskoklubb har som medlem i Svenska Konståkningsförbundet (SKF) en generell olycksfallsförsäkring som gäller för alla åkare (även skridskoskolan) till och med september månad det år man fyller 16 år.

För de åkare som deltar i tävlingar (även test) tecknar klubben en licens som ger samma försäkringsskydd oavsett ålder. I licensen ingår en olycksfallsförsäkring som gäller under träningar, tävlingar och läger samt resa till och från dessa.

Det är obligatoriskt att ha licens för att få delta i test eller någon form av tävlingsaktivitet.

På SKFs hemsida finns mer information om försäkringen.

För övriga åkare som tränar efter september månad det år man fyller 16 år, gäller att man måste ordna sitt försäkringsskydd själv. Har man inte en olyckfallsförsäkring, kan det alltså vara bra att teckna en, så att man kan få ersättning om man skulle bli drabbad.

För tränare och andra funktionärer som deltar i klubbens aktiviteter idéellt finns också ett försäkringskydd som alla föreningar har via sitt medlemskap i Riksidrottsförbundet (genom SKF).

Det är bra om man ser över sitt försäkringsskydd innan något händer!

Fullständig information kan ni få från Folksam → försäkring för konståkning.

Skador anmäls direkt till Folksam, ring 0771 – 960 960.

märkestagningMärkestagning / kunskapskrav
Åkarna kan ta Svenska konståkningsförbundets LEO-märken ett par gånger per säsong. Läs mer under Skridskoskolan ovan.

Testning
Tränare har hand om åkarnas testkort.

USK anordnar testtillfällen tre gånger per år. I mån av plats erbjuder vi åkare från andra klubbar möjlighet att testa vid våra testtillfällen. För åkare från annan klubb tar vi ut en avgift. Åkare från annan klubb medtager testkort samt bevis på löst licens.

Enligt USK:s regelverk får inga föräldrar (utöver testansvariga och tränare) vistas i ishallen under pågående test.

När du har klarat märke 8 börjar du att träna för tester. Din tränare efter avstämnng med klubbens huvudtränare avgör när det är dags för test. På testtillfället kommer två domare som avgör om du har tillräckliga kunskaper eller inte. Om du inte klarar dig går det bra att göra om testen vid ett senare tillfälle. För att börja tävla måste du klara tävlingstestet. För att få testa måste man ha tävlingslicens. Licenskostnaden bestäms av Svenska Konståkningsförbundet och hur den betalas kommuniceras i början av säsongen. För licensavgift och avgifter runt test se avsnitt avgifter på hemsidan. Har du frågor kan du alltid fråga din tränare.

Fullständing beskrivning av testsystemet finns på Svenska Konståkningsförbundets hemsida. Nytt testsystem gäller från 1 april 2018. → Läs mer här.

Svenska Konståkningsförbundets testsystem syftar till

  • att tidigt utveckla grundläggande skridskoteknik
  • att bygga upp åkarens teknik i lagom takt
  • att kvalitetssäkra åkarnas teknik
  • att klassificera åkarna för tävlingar

Testsystemet består av två delar, basictest och friåkningstest.

Basictesterna syftar till att åkarna ska lära sig grundläggande skridskoteknik, bågar, skär och vändningar.

Friåkningstesterna syftar dels till att kvalitetssäkra teknikutvecklingen samt att dela in åkarna kunskapsmässigt för tävlingar. Basic- och fritest testas separat. Första testnivån är tävlingstestet och sedan följer test 1 till 4. I friåkning finns dessutom test 5 och 6

→ Läs mer om tester hos Svenska Konståkningsförbundet.

Testansvarig
Kontakta testansvariga

Innehåll i de olika testerna

Tävlingstest
Generell kunskap, Utfallssteg saxning bakåt, Flygskär framåt ytterskär, Piruett på en fot i tupp-position 3 varv, Treavals – båda hållen, Framåt innerskärs mohawk, Bågar framåt ytterskär samt innerskär.

Basic 1
Skärombyten framåt höger + vänster, Skärombyten bakåt höger + vänster, Treor framåt ytter + innerskär höger och vänster fot, Treor bakåt ytter + innerskär höger och vänster fot, Halvcirklar bakåt ytterskär.

Fri 1
Generell kunskap, Salchow 1S, Toeloop 1T, Ögel 1Lo, Ståpiruett USp 5 varv, Ståpiruett USp med ingång bakåt 3 varv.

Basic 2
Dubbeltreor framåt ytter + innerskär höger och vänster fot, Dubbeltreor bakåt ytter + innerskär höger och vänster fot, Sluten mohawk ytterskär i cirkel höger och vänster håll, Halvcirklar bakåt innerskär.

Fri 2
Generell kunskap, Flip 1F, Lutz 1Lz, Axel 1A, Liggpiruett CSp 6 varv, Sittpiruett med fotbyte CSSp 8 varv.

Basic 3
Choctaws, Rockers (växelvändning) ytter + innerskär höger och vänster fot framåt och bakåt, Twizzles framåt innerskär höger och vänster fot.

Fri 3
Generell kunskap, Valfritt dubbelhopp 2S 2T 2Lo 2F 2 Lz, + ett annat Valfritt dubbelhopp 2S 2T 2Lo 2F 2Lz, Hoppkombination bestående av valfritt enkel+dubbelhopp, Hopp-i-liggpiruett FCSp 6 varv, Ligg-Sitt-Stå fotbyte Ligg-Sitt-Ståpiruett CCoSp

Basic 4
Counters (omvända växelvändningar) bakåt ytter + inner, framåt samt bakåt, Brackets (omvända treor) framåt ytter + innerskär, Brackets (omvända treor) bakåt ytter + innerskär, Twizzles bakåt framåt höger och vänster fot, Loops (öglor) bakåt ytter + innerskär höger och vänster fot.

Fri 4
Generell kunskap, Valfritt dubbelhopp direkt föregående av steg 2S 2T 2Lo 2F 2Lz, Valfritt dubbelhopp 2S 2T 2Lo 2F, + ett annat Valfritt dubbelhopp 2S 2T 2Lo 2F, Hoppkombination 2 valfria dubbelhopp, Hopp-i-sittpiruett FSSp 6 varv.

Föräldrar
Uppsala Skridskoklubb (USK) är en ideell förening som drivs gemensamt av alla medlemmar och föräldrar.

Föräldramedverkan i USK
I USK har vi skapat organisationen (exkl. tränarna) baserat på vad vi kallar Föräldramedverkan. Föräldramedverkan innebär att förälder/föräldrar till en medlem (som deltar i konståkningsskolan eller är tävlingsåkare) bidrar med tid och engagemang genom ideellt arbete till föreningens verksamhet och utveckling.

Föräldramedverkan koordineras av en förälder/föräldrar, vilken ansvarar för att uppgifter inom föreningens verksamhet fördelas ut till förälder/föräldrar till en medlem (som deltar i konståkningsskolan eller är tävlingsåkare). Styrelsen ansvarar för verksamhets- och utvecklingsplanen.

Anmälan till föräldramedverkan görs i samma formulär och i samband med anmälan till säsongens träningar. Man kan även skicka en intresseanmälan till ansvarig för föräldramedverkan: arbetsuppgift@uppsalask.se.

Uppgifter av samma karaktär är sammansatt till en grupp och varje grupp har en gruppansvarig. Vissa grupper har många uppgifter medan andra grupper har ett fåtal uppgifter vilket innebär att antalet förälder/föräldrar i olika grupper kan skilja sig åt. Gruppansvarig fördelar ut uppgifter inom arbetsgruppen. Vid egna arrangerade aktiviteter som skridskoskolan, tävlingar, shower, klubbuppvisning, disco etc. delas uppgifterna i tidsatta funktionärspass. Den som får förhinder att genomföra sin uppgift ansvarar själv för att byta med någon annan alternativt ordnar med en ersättare.

→ Föräldramedverkan – Arbetsbeskrivning

Principer vid medverkan
För förälder/föräldrar till en medlem i skridskoskolan:

  • Förälder/föräldrar behöver inte ha någon uppgift i klubben. Självklart är föräldrar till åkare i skridskoskolan välkommen att bidra till någon uppgift om intresset finns.

För förälder/föräldrar till en medlem i konståkningsskolan:

  • Förälder/föräldrar ska ha minst en uppgift inom Föräldramedverkan (gärna fler om man vill)
    Om barnet byter grupp (t.ex. byter från konståkningsskola till tävlingsåkare) under säsong stannar man kvar i sin arbetsgrupp med ansvar eller delansvar om man har det, men antalet funktionärspass justeras då det är praktiskt möjligt.

För förälder/föräldrar till en medlem som är tävlingsåkare:

  • Förälder/föräldrar ska ha 2 uppgifter inom Föräldramedverkan, varav gärna som ansvarig för en av grupperna.

Systemet med föräldramedverkan bygger på att alla delar på jobbet!

→ Läs mer om säsongens försäljning
→ Läs mer om att bli stödmedlem i USK
→ Läs mer om att sponsra klubben 

Rulla till toppen
en_GBEnglish